ساخت باطری
باطری خودرو شما چگونه کار می کند و در داخل باطری خودرو چیست؟

در داخل باطری خودرو چیست؟ این سوال بسیاری از علاقه مندان به خودرو و مکانیک خودرو می تواند باشد اینکه محتویات داخل باطری ماشین چیست و چگونه یک باطری کار می کند؟ اصلا یک باطری ماشین چگونه ساخته می شود و توی باطری ماشین چه چیز هایی است؟ ما امروز جواب همه این سوالات را یک بار برای همیشه به شما می دهیم.

باید گفت که عملکرد سنتی باطری در محفظه موتور را خیلی از افراد می دانند، بدون باطری نمی توان وسیله نقلیه را راه اندازی کرد. در باطری علاوه بر استارت موتور ، رابط های جرقه، چراغ ها و قسمت های الکترونیکی همه به انرژی الکتریکی باطری احتیاج دارند. اما در واقع در داخل باطری خودرو چیست؟ بدون تردید اولین شاخصی که رانندگان را هنگام خرید یک باطری کنجکاو می کند سنگینی باطری می باشد که وزنی بین ۱۰ تا ۳۰ کیلوگرم دارد و این سنگینی ناشی از صفحات سرب است که در داخل سلول های باطری قرار دارد.

محتویات داخل باطری خودرو چیست؟

 

دانلودویدئو

 

شاید فکر کنید در یه باطری ۴۰ پوندی (تقریبا ۲۰ کیلوگرم)  از انرژی چند تا بچه ی خیلی فعال، ۱۵ شات اسپرسو یا انرژی بازیکنان فوتبال تغذیه میکند. اما در حقیقت این انرژی از سربی که از باطری های بازیافت شده یا منابع دیگه که بدست می آید، تولید می شود.

سرب خالص تبدیل به توری هایی برای باطری میشه سپس خمیر ضخیمی روی سطوح توری رو می پوشاند. در نهایت بهشون گفته میشه صفحه. در این زمان دقیقا همون نقطه ای هست که الکتریسیته ساخته می شود. هر صفحه ای با مشخصات مهندسی دقیقی ساخته شده است. صفحات مثبت و منفی دارای خمیرهای متفاوتی هستند. جدا کننده هایی از برخورد صفحات به همدیگه جلوگیری میکنند.

در یک باطری ۱۲ ولتی، میتونیم ۹۰ تا ۱۵۰ صفحه داشته باشیم. برای اطمینان از جر یان برق داخل باطری، سلول ها ، صفحات و توری ها به همدیگه متصل هستند.

حالا اجزای باطری درون جعبه باطری قرار میگیرند. سپس درب باطری مهر و موم شده و هوای داخل اون تنظیم می شود. در این مرحله الکترولیتی ترکیب شده از آب و اسید داخل باطری رو پر می کند.

این ماده آخرین جزئی هست که یه باطری برای ذخیره کردن انرژی الکتروشیمیایی نیاز دارد. اما هنوز به لحاظ شیمیایی باطری آماده شارژ نیست و نیاز به یک مرحله دیگه دارد یعنی ساختار باطری.

در این مرحله (ساختار باطری) جریان برق، مواد شیمیایی خمیر را در زمان شارژ باطری به آهستگی تنظیم و اصلاح می کند. در تمام مدتی که الکتریسیته شارژ می شود ، آب سرد، دمای باطری رو پایین نگه می دارد.

همزمان با فعل و انفعالات بین سرب و اسید نوعی ترکیب شیمیایی،‌ به وسیله ی الکتر یکیسیته ذخیره شده ساخته میشود. اسید داخل باطری باعث میشه تا الکتریسیته به درون باطری هدایت بشود. سپس اسکلت و چارچوب سرب ، الکتریسیته رو در مخازن باطری ذخیره می کند. حالا باطری ما آماده استفاده هست.

همچنین بخوانید: صبا باتری

 

معرفی قطعات و ساختار سلول باطری که در این فیلم آموزشی راجع آن صحبت شد:

الکترود مثبت باطری چیست؟

الکترود مثبت خود شامل دو قسمت صفحه مثبت و شبکه مثبت می¬شود که صفحه مثبت متشکل از اکسید سرب (PbO2) است که در داخل الکترولیت غوطه ور است و شبکه مثبت از آلیاژ سربی تشکیل شده است که به عنوان جمع کننده جریان استفاده می شود.

الکترود منفی باطری چیست؟

الکترود منفی شامل صفحه ای با بار منفی می باشد ک از سرب خالص تشکیل شده و در الکترولیت فرو رفته است. صفحه منفی نیز در همان هدف صفحه مثبت خدمت می کند.

الکترولیت باطری چیست؟

الکترولیت ترکیبی از اسید سولفریک و آب مقطر است که خیلی از افراد به اشتباه آن را اسید باطری می خوانند.

عملکرد مکانیکی باطری چگونه است؟

نکته دیگری که باید در داخل باطری خودرو چیست؟ بدانیم نحوه عملکرد باطری است، به طورکلی عملکرد باطری اتومبیل تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی می باشد. به عبارت دیگر باطری ماشین انرژی را به صورت شیمیایی ذخیره می کند و آن را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. در این فرآیند الکتروشیمیایی ، چهار ماده با یکدیگر واکنش نشان می دهندکه شامل هیدروژن، اکسیژن، سرب و گوگرد می باشند.

 

به عبارت ساده تر و خلاصه و به دور از اصطلاحات علمی اگر بخواهیم بگوییم در داخل باطری خودرو چیست؟ شاید بهترین جواب اینفوگرافی زیر باشد که قسمت های تشکیل دهنده یک باطری خودرو را شرح می دهد، قسمت هایی که از بالا به پایین شامل قطعات زیر است:

• کیس یا بدنه باطری: محفظه ای که تمام صفحات و شبکه های باطری در داخل آن قرار دارند.
• دسته صفحه مثبت و منفی: شامل صفحات مثبت و منفی که با الکترود به هم وصل شده اند.
• صفحه منفی: صفحه ای از جنس سرب خالص.
• شبکه منفی: توری فلزی محافظ صفحه منفی.
• ورق جدا کننده: ورقی که بین صفحه مثبت و صفحه منفی اصله می اندازد.
• صفحه مثبت: صفحه ای از جنس سرب اکسید.
• شبکه نهایی: توری فلزی که در انتهای صفحات قرار می گیرد.

این مقاله در ادامه مقاله آموزش باطری سازی است. اگر به حوزه باطری و برق خودرو علاقه دارید، حتما این آموزش را دنبال کنید.