آیا با تینر می توان انژکتور خودرو را شست؟
آیا شستشوی انژکتور با تینر امکان پذیر است؟

برخی از مکانیک ها، شستشوی انژکتور با تینر را راه حلی قدیمی برای برطرف نمودن گرفتگی های ناشی از رسوبات و آلودگی های مختلف می دانند. بخش های مختلف موتور خودرو ممکن است رسوب گرفته و عملکرد موتور را کاهش دهند.

انژکتورهای پاشش سوخت، بخش مهمی از سیستم احتراق داخلی است که گرفتگی در مجرای آن، باعث عملکرد نامطلوب موتور و افزایش مصرف سوخت می شود. بنزین های موجود در بازار از کیفیت خوبی برخوردار نبوده و حاوی ناخالصی زیادی اند. مجرای انژکتور به مرور زمان، مستعد گرفتگی است. آلودگی های موجود در بنزین و نیز برخورد مستقیم نوک انژکتور با احتراق درون موتور و فرآورده های آن، علت این موضوع است.

محدودیت ها و خطرات شستشوی انژکتور با تینر

۱- تینر ماده ای اشتعال پذیر و خطرناک است. بنابراین، باید با احتیاط کامل از آن استفاده شود.

۲- برای خودروهایی همچون پراید، روا، آردی، پیکان، وانت مزدا و وانت نیسان و نیز خودروهای دارای باک آهنی، نمی توان از تینر استفاده کرد؛ زیرا تینر باعث جداشدن رسوبات دیواره ی باک می شود. این رسوبات جداشده، در پمپ بنزین و انژکتورها، نفوذ کرده و سبب سوختن پمپ و از کار افتادن انژکتور می شود.

۳- استفاده ی بیش از حد یا طولانی مدت تینر، می تواند سبب خوردگی قطعات و احتمالا گشاد شدن انژکتور و اختلال در سوخت رسانی شود.

انواع روش شستشوی انژکتور

به طور کلی، سه روش برای شستشوی انژکتور وجود دارد:

راه اول : توسط فرد متخصص

در روش اول، یک مکانیک متخصص، انژکتورها را از روی موتور پیاده کرده و با مواد رسوب گیر یا دستگاه التراسونیک مخصوص، پاک می کند و مجددا آن ها را سر جایش می بندد. مسلما این کار نیازمند صرف وقت زیادی است.

راه دوم: 

این است که مواد پاک کننده و رسوب گیر به بنزین اضافه شود تا در مسیر عبور بنزین از جمله انژکتورها، هرگونه رسوب را برطرف نماید. برای شستشوی انژکتور با این روش، مکمل های مختلفی برای بنزین در بازار موجود است؛ ولی معمولا این مکمل ها قیمت بالایی دارند. از طرف دیگر، اصالت و کیفیت همه ی مکمل ها ثابت شده نیست. اینجاست که بحث شستشوی انژکتور با تینر، قوت می گیرد.

راه سوم:

روش سوم که در واقع پیشگیری است، استفاده از بنزین سوپر به جای بنزین معمولی است. بنزین سوپر ناخالصی بسیار کمتری دارد و انژکتورها دیرتر دچار گرفتگی می شوند. اما حتما به این نکته توجه داشته باشید که:

شستشوی انژکتور ها در عملکرد موتور و کاهش مصرف سوخت نقش زیادی دارد.

آیا شستشوی انژکتور با تینر توجیهی دارد؟

تاکنون جهت شستشوی انژکتور با تینر توجیه علمی ذکر نشده است. اما این کار امتحان خودش را پس داده و بسیاری از مکانیک ها و افراد دیگر به طور تجربی به عملیاتی بودن این روش پی برده اند. آنچه که اهمیت دارد استفاده صحیح و اصولی از این روش است تا مشکلی برای موتور پیش نیاید.

لاستیک خودروتان را با یک اسپری لاستیک خوب نو کنید

یکی از اولین قطعاتی از خودرو که در نگاه اول دیده می شود لاستیک خودرو شماست. با تهیه اسپری لاستیک خوب می توانید درخشندگی چشم نوازی به ان ببخشید.
کلیک کنید

باید توجه داشت که بسیاری از کارها، مبنای علمی مشخصی ندارند؛ ولی در عمل، درستی خود را ثابت کرده اند. شرکت های تولید و عرضه ی مکمل های سوخت خودرو به دلیل اینکه این روش را مانعی در برابر فروش محصولات خود می بینند، علیه آن صحبت می کنند.

برای شستشوی انژکتور ها، تینر و بنزین را با نسبت ۱ به ۶۰ درون باک بریزید.

روش شستشوی انژکتور با تینر

شستشوی انژکتور با تینر را می توانید به دو صورت انجام دهید: روش اول این است که زمانی که باک خودرو حدودا ۲۰ لیتر بنزین دارد، مقدار نیم لیتر تینر ۲۰۰۰۰، به باک اضافه کنید. سپس تا زمانی که باک خالی شود از خودرو استفاده کنید و در این مدت بنزین نزنید.

در روش دوم به نسبت ۱ به ۶۰، ترکیب تینر و بنزین را درون باکی که از قبل خالی شده است می ریزیم. پس از آن دیگر بنزین به باک اضافه نمی کنیم تا این ترکیب به طور کامل مصرف شود. باید توجه داشته باشید که هر دو روش یادشده را به ازای هر ۲۰۰۰ کیلومتر یا بیشتر انجام دهید. این کار باعث می شود تا ضمن تمیزی و رسوب گیری انژکتور از آسیب به قطعات موتور جلوگیری شود.

بررسی مزایا

۱- تینر ماده ای حلال است که اگر به درستی از آن استفاده شود، می تواند به خوبی انژکتورها را تمیز کند.

۲- استفاده از تینر برای شستشوی انژکتور، بسیار مقرون به صرفه تر از مکمل ها و شوینده های موجود در بازار هستند.

۳- اضافه کردن تینر به بنزین کمی فرآیند سوختن را بهتر می کند.

بررسی معایب

۱- همانطور که اشاره شد، تینر یک حلال است و باید با نسبت مناسب با بنزین ترکیب شود تا به اجزای موتور خصوصا قطعات پلاستیکی در مسیر بنزین آسیبی نرسد.
۲- ممکن است عملکرد ECU خودرو در بخش سوخت رسانی موقتا دچار اختلال شود. این اختلال به سبب تغییرات ترکیب سوخت بوده و موقتی است.

در استفاده از تینر برای شستشوی انژکتور محدودیت ها را درنظر بگیرید